나의 요리는 집에서 아주 간단간단하게 할 수 있는 요리를 지향한다 ㅋㅋ
미국에 와서 김치를 먹고 싶은데, 마트에서는 김치가 너무 비싸다.
그래서 이번엔 김치를 했다.
배추 달랑 한 포기로 테스트.
1. 배추(napa)를 쪼갠후 씻고 물에 적신후 소금에 절인다. 중간에 뒤집어줌. 한 8~12시간 정도 절이면 될 것 같다. 소금은 굵은 소금을 이용해주세요. 맛소금 ㄴㄴ. 그후 물로 잘 씻어 물기를 짜준다.
2. 무 채썰고, 파는 잘게 썰고, 양파 다져 넣고, 배 갈아 넣고 (배 없으면 설탕이나 사과 갈아 넣은것), 다진마늘, 다진생강, 고추가루 넣고 버무림. 그리고 밥이 있으면 밥으로 미음(?)처럼 풀을 쑤어서 넣는다.
3. 그 후에 간을 보면서 멸치액젓, 새우젓, 설탕, 소금을 조금씩 넣어서 약간 짜다 싶을 때까지.
4. 그리고 배추에 속을 적당히 넣는다.
5. 양념이 남으면 배를 깍두기처럼 썰어서 버무려 놓는다.
완성! 김치냉장고만 사면 되겠군(?)
I usually cook very simple.I don't like following recipes exactly.
I made Korean Kimchi by using my mom's recipe.
This is a test with just one nappa.
1. Separate the dirty leave, chop them up into pieces (normally 4 pieces). Dredge the coarse salt between napa leaves. Wait for 8~12 hours in a room temperature. Then,
the texture of the napa will be rubbery. Wash the napa and squeeze them as much water from the leaves as possible.
2. Kimchi marinade: Chilli pepper powder (10 TS)+ grinded onion (4TS)+ sliced green onion (4TS) + julienned radish (more than 2 cup)+ grinded pear (if not, grinded apple or just sugar) (2TS or more) + minced garlic (1TS or as much as you like) + minced ginger (much less) (1 ts) + sweet rice powder (2~3TS)
3. Add in the anchovy fish sauce, salted shrimp sauce, and fresh and salted shrimp. Combine the mixture.
4. Combine the napa in 1 and Kimchi marinade.
ps. 만약 너무 짤 경우에는, 무나 배를 깍둑 썰어서 배추 사이에 넣어주면 시간이 지나서 맛이 중화된다.
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